Okinawa, czyli “Kraina Nieśmiertelności”

10.04.2019
Recepta na długowieczność foto pixabay

Prawie dwie trzecie mieszkańców Okinawy w wieku stu lat samodzielnie funkcjonuje, mieszka we własnych domach, gotuje własne posiłki, zajmuje się własnym życiem. Dlaczego właśnie tam można w ten sposób spędzać jesień życia?

Chociaż na wyspie trudno zauważyć starszych ludzi biegających po ścieżkach zdrowia lub chodzących na siłownie, to seniorzy dużo czasu spędzają pracując w przydomowych ogródkach, ćwiczą tai chi w parkach, jeżdżą na rowerach, grają w krykieta..

Mieszkańcy Okinawy, pytani o sposób na długowieczność, wypowiadają najczęściej dwa słowa: ikigai i moai.

Ikigai, to mówiąc ogólnie, poczucie celu w życiu. Ten powód, z wiekiem, staje się coraz bardziej motywujący. Tajemna siła wypycha seniorów z łóżka. Emerytura dla Japończyków jest dość enigmatycznym sformułowaniem.

Moai to z kolei określenie nieformalnej grupy społecznej, która ma wspólne zainteresowania i troszczy się o siebie nawzajem. Moai jest powodem, dla którego mieszkańcy Okinawy wierzą, że żyją tak długo.

Najważniejsze jednak jest to co i jak nestorzy jedzą. W tym kontekście znaczący jest termin: hara hachi bu - przestań jeść, gdy jesteś w 80 proc. syty. Tę koncepcję trudno jednak zastosować w społeczeństwach, które kultywują  zasadę „oczyść swój talerz”.

Filozofia hara hachi bu mówi, aby odsuwając talerz odczuwać lekki głód. Po przyjęciu tej zasady należy rezygnować z deserów, zmniejszać porcje dań, używać mniejszych talerzy i wolniej jeść. Podczas gdy średnie spożycie kalorii dla amerykańskiego mężczyzny to 2500 kalorii dziennie, na Okinawie jest to ok. 1900 kalorii.

Wysyłanie sygnałów do mózgu przez żołądek trwa ok. 20 minut. Jeśli  w trakcie jedzenia odstawisz na kilka minut talerz, zjesz mniej a i tak będziesz czuł sytość.

Na Okinawie dużą rolę w sposobie jedzenia odgrywają tace z przegródkami, znane jako pudełka bento. Jedzenie z użyciem takich “naczyń” oznacza spożywanie mniejszych i bardziej różnorodnych produktów spożywczych. W sześciu przegródkach z reguły znajdują się: ryż, słodkie ziemniaki, gorzki melon, bardzo mały kawałek ryby, warzywa korzeniowe i porcja owoców. Częstym składnikiem posiłków jest też mała miseczka zupy miso i zielona herbata.

Mieszkańcy Okinawy zazwyczaj jedzą siedem rodzajów owoców i warzyw dziennie (osiemnaście różnych potraw dziennie i ponad dwieście różnych produktów spożywczych w diecie).

Na Okinawie, rzeczy idą jednak w złym kierunku. Młodsze pokolenie je więcej mięsa i fast foodów zamiast ryb i soi oraz nagminnie wymienia rowery na samochody.

Pozostałe artykuły
Kontakt

Chcemy, aby WMC było miejscem wsparcia dla tych wszystkich, którzy szukają medycznej usługi na najwyższym fachowym poziomie. Obiecujemy, że nikogo nie pozostawimy bez pomocy.

Szczególnie zadbamy o osoby bezradne i zagubione, które wobec problemu natury zdrowotnej (swojego lub swoich najbliższych) nie uzyskały dotychczas skutecznej pomocy medycznej.

We invite you to fanpage

  • facebook
  • twitter
  • google+
  • YouTube

Recepcja umawianie wizyt od pon. do piąt. 7.00 - 19.00 tel. 22 69 00 176; 608 006 106; 608 006 108

,
,
,
Szpital: 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę
Warsaw Medical Center Warszawskie Centrum Medyczne Sp.z o.o.
Puławska 488, 02-677, Warszawa , NIP: 113-27-28-590, REGON: 141454750, account number: 74 1020 1127 0000 1602 0370 2420

Dział kadr i księgowości

Anna Kazimierska

Dział farmacji

K. Garncarek

Recepcja

Recepcja umawianie wizyt

Lokalizacja

Osoby dojeżdżające samochodami mają do dyspozycji bezpłatny, monitorowany parking z dużą liczbą miejsc postojowych. Warsaw Medical Center nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe na terenie parkingu.

Napisz do nas

Napisz do nas
Masz problem zdrowotny? Napisz, pomożemy także Tobie.
Podaj imię i nazwisko
Podaj poprawny e-mail
Podaj treść wiadomości
Newsletter
Bądź na bieżąco, wiedza jest sprawdzonym przyjacielem Twojego zdrowia.
Podaj poprawny e-mail
Proszę wyrazić zgodę
Proszę wyrazić zgodę