Czerwone mięso = czerwony alert

27.03.2019
Mięso czerwone na cenzurowanym foto pixabay

Nowe badania, przeprowadzone przez Loma Linda University Health, sugerują, że spożywanie czerwonych i przetworzonych mięs - nawet w niewielkich ilościach - może zwiększyć ryzyko śmierci, zwłaszcza z powodu chorób układu krążenia.

Saeed Mastour Alshahrani, współkierujący badaniami doktorant z Loma Linda University School of Public Health, powiedział, że analizy dotyczące wpływu diety z udziałem stosunkowo małej ilości czerwonego mięsa wypełniają istotną lukę. Dotychczas bowiem koncentrowano się na ocenie wpływu spożywania dużych ilości tego rodzaju mięsa.

- Chcieliśmy określić wpływ niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa na wzrost częstotliwości występowania nowotworów i chorób układu krążenia, a w konsekwencji na wyższy poziom umieralności. Zamierzaliśmy porównać nasze wyniki ze wskaźnikami dotyczącymi osób, które w ogóle nie jadły mięsa - wyjaśnił Saeed Mastour Alshahrani.

Badanie kohortowe obejmowało ok. 96 tys. adwentystów dnia siódmego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Merytorycznie opracował je Gary E. Fraser profesor medycyny i epidemiologii w Loma Linda University Health.

Adwentyści są wyjątkową populacją - ok. 50 proc. to wegetarianie, a ci, którzy spożywają mięso, robią to niezwykle rzadko. Pozwoliło to badaczom przeanalizować wpływ niskiego poziomu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa w porównaniu z zerowym jego udziałem w diecie w dużych populacjach (biorących udział w Adventist Health Study)..

Przeanalizowano przyczyny śmierci ponad 7900 osób w okresie 11 lat. Dieta została oceniona za pomocą zwalidowanego kwestionariusza ilościowej częstotliwości żywności, a dane dotyczące śmiertelności uzyskano z National Death Index.

90 proc. spośród osób, które jadło mięso czerwone konsumowało go co najwyżej w ilości 60 gramów dziennie.

Prawie 2600 przeanalizowanych zgonów było spowodowanych chorobami układu krążenia, a ponad 1800 - rakiem. Przetworzone mięso - zmodyfikowane w celu poprawy smaku poprzez: peklowanie, wędzenie lub solenie (takie jak szynka i salami) - nie miało istotnego związku z ryzykiem śmiertelności, prawdopodobnie z powodu bardzo małej części badanej populacji, która jadła regularnie takie mięso. Jednak jakiekolwiek spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa wiązało się ze stosunkowo wyższym ryzykiem zgonów, głównie z powodu chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.

Prof. Michael Orlich, współautor badania powiedział, że nowe odkrycia potwierdzają wyniki znacznej liczby analiz wskazujących  na potencjalne złe skutki zdrowotne jedzenia, nawet w małej ilości, czerwonych i przetworzonych mięs.

Pozostałe artykuły
Kontakt

Chcemy, aby WMC było miejscem wsparcia dla tych wszystkich, którzy szukają medycznej usługi na najwyższym fachowym poziomie. Obiecujemy, że nikogo nie pozostawimy bez pomocy.

Szczególnie zadbamy o osoby bezradne i zagubione, które wobec problemu natury zdrowotnej (swojego lub swoich najbliższych) nie uzyskały dotychczas skutecznej pomocy medycznej.

We invite you to fanpage

  • facebook
  • twitter
  • google+
  • YouTube

Recepcja umawianie wizyt od pon. do piąt. 7.00 - 19.00 tel. 22 69 00 176; 608 006 106; 608 006 108

,
,
,
Szpital: 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę
Warsaw Medical Center Warszawskie Centrum Medyczne Sp.z o.o.
Puławska 488, 02-677, Warszawa , NIP: 113-27-28-590, REGON: 141454750, account number: 74 1020 1127 0000 1602 0370 2420

Dział kadr i księgowości

Anna Kazimierska

Dział farmacji

K. Garncarek

Recepcja

Recepcja umawianie wizyt

Lokalizacja

Osoby dojeżdżające samochodami mają do dyspozycji bezpłatny, monitorowany parking z dużą liczbą miejsc postojowych. Warsaw Medical Center nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe na terenie parkingu.

Napisz do nas

Napisz do nas
Masz problem zdrowotny? Napisz, pomożemy także Tobie.
Podaj imię i nazwisko
Podaj poprawny e-mail
Podaj treść wiadomości
Newsletter
Bądź na bieżąco, wiedza jest sprawdzonym przyjacielem Twojego zdrowia.
Podaj poprawny e-mail
Proszę wyrazić zgodę
Proszę wyrazić zgodę