Celiakia choroba zanieczyszczonego środowiska

12.06.2020
Celiakia wina genów i zatrucia środowiska foto pixabay

Nowe badania wykazały, że młodzi ludzie z większym stężeniem w organizmie trwałych zanieczyszczeń organicznych (tzo) - są bardziej narażeni na celiakię.

Badania, ukazały się w czasopiśmie Environmental Research. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases przypomina, że celiakia jest rodzajem choroby trawiennej, która manifestuje się w sposób szczególny gdy chory spożywa pokarmy zawierające gluten.

Celiakia uszkadza jelito cienkie, ponieważ układ odpornościowy chorego reaguje nadmiernie na obecność glutenu w jelitach, powodując reakcję autoimmunologiczną.

W krótkim okresie celiakia może powodować: ból, wzdęcia, biegunkę, nudności, gazy lub zaparcia. W dłuższej perspektywie prokuruje niedożywienie, przyspiesza osteoporozę, powoduje problemy związane z układem nerwowym i prowadzi do problemów z prokreacją.

Nie jest znane lekarstwo na celiakię. Zamiast tego zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej.

Eksperci uważają, że celiakia jest przede wszystkim spowodowana przez osobę posiadającą warianty dziedziczonych genów HLA-DQ2 i HLA-DQ8.

Badania pokazują jednak, że także inne czynniki mogą mieć znaczenie w rozwoju choroby. To może wyjaśniać, dlaczego niektóre osoby genetycznie podatne na celiakię – nie chorują.

Naukowcy wysunęli hipotezę, że jednym z czynników, który wpływa na ryzyko rozwoju celiakii, jest narażenie organizmu na związki chemiczne, które ludzie powszechnie stosowali jako sposób zmniejszający palność mebli i sprzętu elektronicznego, a także w detergentach, pestycydach i naczyniach, których powierzchnie mają być odporne na przypalenia. Te chemikalia negatywnie wpływają na zdrowie ludzi (m.in. odpowiadają w pewnym stopniu za spodziectwo), dlatego producenci wycofują je z użycia.

Jednak (tzo) nie ulegają degradacji, więc znajdując się w środowisku, mogą mieć ciągły negatywny wpływ na ludzkie zdrowie, głównie chodzi o zaburzenia hormonów i złe funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka, co zdaniem autorów badania może zwiększyć ryzyko rozwoju zaburzenia autoimmunologicznego.

Naukowcy przeprowadzili badanie obejmujące młodych ludzi, pacjentów z problemami żołądkowo - jelitowymi, leczonych w szpitalu dziecięcym Hassenfeld University w Nowym Jorku Langone.

Uczestnicy badania mieli mniej niż 21 lat, rutynowo przechodzili badania krwi w celu wykrycia celiakii, nikt nie stosował diety bezglutenowej.

Spośród 88 uczestników u 30 zdiagnozowano celiakię. Zespół sprawdził krew wszystkich uczestników pod kątem stężenia tzo w surowicy.

Naukowcy odkryli, że młodzi ludzie z celiakią mieli wyższe stężenie tzo we krwi, szczególnie chodziło o pestycydy, niż ci, u których nie zdiagnozowano celiakii.

Kobiety były co najmniej osiem razy bardziej narażone na celiakię, jeśli miały wysoki poziom chemikaliów z grupy pestycydów we krwi. Ryzyko to było od pięciu do dziewięciu razy wyższe, w przypadku tzo stosowanych w teflonie.

Z kolei mężczyźni z wysokim poziomem chemikaliów stosowanych w technologiach ogniotrwałych byli dwukrotnie bardziej narażeni na chorobę autoimmunologiczną.

Według prof. Jeremiaha Levine'a, gastroenterologa dziecięcego badanie ustanawia pierwszą mierzalną zależność pomiędzy narażeniem organizmu na toksyczne chemikalia a celiakią.

- Wyniki nasze rodzą również pytanie, czy istnieją potencjalne powiązania między tymi chemikaliami a innymi chorobami autoimmunologicznymi jelit – zastanawia się naukowiec.

Pozostałe artykuły
Kontakt

Chcemy, aby WMC było miejscem wsparcia dla tych wszystkich, którzy szukają medycznej usługi na najwyższym fachowym poziomie. Obiecujemy, że nikogo nie pozostawimy bez pomocy.

Szczególnie zadbamy o osoby bezradne i zagubione, które wobec problemu natury zdrowotnej (swojego lub swoich najbliższych) nie uzyskały dotychczas skutecznej pomocy medycznej.

We invite you to fanpage

  • facebook
  • twitter
  • google+
  • YouTube

Recepcja umawianie wizyt od pon. do piąt. 7.00 - 19.00 tel. 22 69 00 176; 608 006 106; 608 006 108

,
,
,
Szpital: 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę
Warsaw Medical Center Warszawskie Centrum Medyczne Sp.z o.o.
Puławska 488, 02-677, Warszawa , NIP: 113-27-28-590, REGON: 141454750, account number: 74 1020 1127 0000 1602 0370 2420

Dział kadr i księgowości

Anna Kazimierska

Dział farmacji

K. Garncarek

Recepcja

Recepcja umawianie wizyt

Lokalizacja

Osoby dojeżdżające samochodami mają do dyspozycji bezpłatny, monitorowany parking z dużą liczbą miejsc postojowych. Warsaw Medical Center nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe na terenie parkingu.

Napisz do nas

Napisz do nas
Masz problem zdrowotny? Napisz, pomożemy także Tobie.
Podaj imię i nazwisko
Podaj poprawny e-mail
Podaj treść wiadomości
Newsletter
Bądź na bieżąco, wiedza jest sprawdzonym przyjacielem Twojego zdrowia.
Podaj poprawny e-mail
Proszę wyrazić zgodę
Proszę wyrazić zgodę