Jedz jabłka, ale te których praktycznie nie ma

26.07.2019
Jabłka zdrowe i zdrowsze

Wszystkie jabłka mają miliony bakterii, nowe badania pokazują jednak, że nie wszystkie z tych szczepów bakterii są równie zdrowe.

Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Badanie z 2015 r., które ukazało się w czasopiśmie Pediatrics, wykazało, że 18,9 proc. całkowitego spożycia owoców przez dzieci w Stanach Zjednoczonych - stanowiły jabłka.

Owoc ten jest doskonałym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminę C, wiele witamin z grupy B, naturalne przeciwutleniacze i liczne minerały. Jabłka są również istotnym źródłem błonnika pokarmowego.

Tak jak w przypadku każdego innego surowego jedzenia - jabłka są również źródłem mikroorganizmów, które okresowo kolonizują jelita. Ta wymiana bakterii, choć tymczasowa, może mieć wpływ na zdrowie.

Niedawno zespół naukowców z Graz University of Technology w Austrii postanowił dowiedzieć się więcej o bakteriach, których źródłem są codziennie spożywane jabłka.

Uczeni chcieli ustalić, czy istnieje różnica między bakteriami zawartymi w jabłkach od ogrodnika, który nie stosuje środków ochrony roślin, sztucznych nawozów, a tymi występującymi w typowych jabłkach z sadów “przemysłowych”. 

Ustalenia zespołu, opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Microbiology, pokazują że występujące w jabłkach szczepy bakterii mogą wpływać na smak owoców i zdrowie konsumenta.

- Bakterie, grzyby i wirusy w naszej żywności okresowo kolonizują jelita. Gotowanie zabija większość z nich, więc surowe owoce i warzywa są szczególnie ważnymi źródłami mikrobów jelitowych - przypomina autorka badania, prof. Gabriele Berg.

Naukowcy przeanalizowali zawartość bakterii w różnych częściach jabłka: w szypułce, skórce, miąższu, nasionach, komorze nasiennej. Zrobiono to zarówno dla tak zwanych ekologicznych jabłek, jak i dla produkowanych na wielką skalę owoców kupowanych w marketach. 

Zespół odkrył, że oba rodzaje jabłek mają podobną liczbę bakterii. - Biorąc pod uwagę wszystkie składniki jabłka, szacujemy, że typowe 240 g owocu zawiera ok. 100 mln bakterii - mówi prof. Gabriele Berg.

Zespół ustalił również, że większość bakterii była obecna w nasionach jabłek, nieco mniejsza - w miąższu.

Występowały wyraźne różnice pomiędzy populacjami bakterii obecnych w jabłkach ekologicznych a tych produkowanych przemysłowo. Świeżo zebrane, naturalnie uprawiane jabłka mają o wiele bardziej zróżnicowaną “społeczność” bakteryjną w porównaniu z owocami niestety uważanymi dzisiaj za standardowe - zauważa prof. Gabriele Berg.

Przy okazji naukowcy poinformowali zdawkowo o wykryciu w jabłku związku, który może spowolnić proces starzenia się.

W zwykłych jabłkach kupowanych w sklepach potencjalnie szkodliwe bakterie występują bardziej obfite. Organiczne jabłka zawierają większą liczbę zdrowych bakterii.

- Escherichia, Shigella - grupa bakterii, która zawiera patogeny - została znaleziona w większości próbek jabłek z marketów, nie było ich w jabłkach ekologicznych! Z kolei Lactobacilli - bakterię o właściwościach probiotycznych zarejestrowano w naturalnie uprawianych jabłkach, a w tych przemysłowych - nie.

Różne szczepy bakterii mogą wyjaśniać, dlaczego organiczne jabłka mogą smakować lepiej niż te standardowe. Bakterie Methylobacterium, znane z tego, że zwiększają biosyntezę związków o smaku truskawkowym, występowały znacznie bardziej obficie w jabłkach organicznych, zwłaszcza w próbkach pobranych ze skórek i miąższu.

Pozostałe artykuły
Kontakt

Chcemy, aby WMC było miejscem wsparcia dla tych wszystkich, którzy szukają medycznej usługi na najwyższym fachowym poziomie. Obiecujemy, że nikogo nie pozostawimy bez pomocy.

Szczególnie zadbamy o osoby bezradne i zagubione, które wobec problemu natury zdrowotnej (swojego lub swoich najbliższych) nie uzyskały dotychczas skutecznej pomocy medycznej.

We invite you to fanpage

  • facebook
  • twitter
  • google+
  • YouTube

Recepcja umawianie wizyt od pon. do piąt. 7.00 - 19.00 tel. 22 69 00 176; 608 006 106; 608 006 108

,
,
,
Szpital: 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę
Warsaw Medical Center Warszawskie Centrum Medyczne Sp.z o.o.
Puławska 488, 02-677, Warszawa , NIP: 113-27-28-590, REGON: 141454750, account number: 74 1020 1127 0000 1602 0370 2420

Dział kadr i księgowości

Anna Kazimierska

Dział farmacji

K. Garncarek

Recepcja

Recepcja umawianie wizyt

Lokalizacja

Osoby dojeżdżające samochodami mają do dyspozycji bezpłatny, monitorowany parking z dużą liczbą miejsc postojowych. Warsaw Medical Center nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe na terenie parkingu.

Napisz do nas

Napisz do nas
Masz problem zdrowotny? Napisz, pomożemy także Tobie.
Podaj imię i nazwisko
Podaj poprawny e-mail
Podaj treść wiadomości
Newsletter
Bądź na bieżąco, wiedza jest sprawdzonym przyjacielem Twojego zdrowia.
Podaj poprawny e-mail
Proszę wyrazić zgodę
Proszę wyrazić zgodę