Barwnik spożywczy E171 szkodliwy dla ludzkiego zdrowia

17.05.2019
Barwnik spożywczy E 171 szkodzi jelitom

Od wielu lat nanocząstki dwutlenku tytanu stosowane są powszechnie jako spożywczy środek barwiący (E171). Od lat toczy się także dyskusja na ile ten dodatek wpływa destrukcyjnie na ludzkie zdrowie. Naukowcy podają kolejne dowody, które powinny wreszcie zmusić producentów do wyeliminowania kontrowersyjnego barwnika stosowanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

E171 to dodatek, który stosuje się m.in. do wybielania różnych produktów spożywczych, na przykład gum do żucia, polew ciast i cukierków.

Francja wprowadza zakaz stosowania E171 w produktach spożywczych począwszy od 2020 r., uznając stanowisko naukowców, że dodatek ten może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Badania na myszach, które w 2018 r. opisywał Scientific Reports, wiążą spożycie E171 z zagrożeniem powstania nowotworów jelita grubego.

Badanie in vitro, opublikowane w czasopiśmie Environmental Science: Nano w kwietniu 2019 r., wykazało, że E171 może prowadzić do zmiany prawidłowej funkcji komórek, szczególnie  w obszarze przewodu pokarmowego. Istnieje ryzyko, iż sztuczna substancja doprowadza do deregulacji naturalnych procesów zachodzących w jelicie grubym.

W maju 2019 r. opublikowano kolejne badanie, przeprowadzone na myszach, które ujawniło, że kontrowersyjny dodatek może „zalegać” jelita, powodując procesy chorobotwórcze.

Badania, których wyniki pojawiły się w Frontiers in Nutrition - wyjaśniają, w jaki sposób E171 zmienia aktywność bakterii jelitowych w potencjalnie niebezpieczny sposób.

- Istnieje coraz więcej dowodów na to, że ciągła ekspozycja na nanocząsteczki ma wpływ na skład mikroflory jelitowej, a ponieważ jest ona strażnikiem ludzkiego zdrowia, wszelkie zmiany jej funkcji mają poważny wpływ na ogólny stan zdrowia - wyjaśnia Wojciech Chrzanowski, profesor na University of Sydney w Australii.

Prof. Wojciech Chrzanowski ze współpracownikami podawali E171 myszom, a następnie oceniali wpływ tej substancji na mikroflorę jelitową. Odkryli, że cząstki dwutlenku tytanu mają niewielki lub żaden wpływ na skład mikroflory jelitowej. Naukowcy zauważyli, że substancja ta wpływa jednak na uwalnianie metabolitów drobnoustrojów - cząsteczek wytwarzanych przez bakterie - które wchodzą w interakcje ze środowiskiem biologicznym, działając jako przekaźniki między bakteriami jelitowymi, a ich gospodarzem.

Eksperymenty in vitro wykazały również, że dwutlenek tytanu zmienia rozkład bakterii w jelitach, co doprowadza do powstania biofilmu. Jest to lepka „sieć”, która zmienia sposób działania bakterii, a także może wpływać na odpowiedź układu odpornościowego na infekcję. Biofilm taki oporny jest na standardowe metody leczenia, takie jak antybiotyki. To czyni z niego groźnego wroga ludzkiego zdrowia.

Pozostałe artykuły
Kontakt

Chcemy, aby WMC było miejscem wsparcia dla tych wszystkich, którzy szukają medycznej usługi na najwyższym fachowym poziomie. Obiecujemy, że nikogo nie pozostawimy bez pomocy.

Szczególnie zadbamy o osoby bezradne i zagubione, które wobec problemu natury zdrowotnej (swojego lub swoich najbliższych) nie uzyskały dotychczas skutecznej pomocy medycznej.

We invite you to fanpage

  • facebook
  • twitter
  • google+
  • YouTube

Recepcja umawianie wizyt od pon. do piąt. 7.00 - 19.00 tel. 22 69 00 176; 608 006 106; 608 006 108

,
,
,
Szpital: 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę
Warsaw Medical Center Warszawskie Centrum Medyczne Sp.z o.o.
Puławska 488, 02-677, Warszawa , NIP: 113-27-28-590, REGON: 141454750, account number: 74 1020 1127 0000 1602 0370 2420

Dział kadr i księgowości

Anna Kazimierska

Dział farmacji

K. Garncarek

Recepcja

Recepcja umawianie wizyt

Lokalizacja

Osoby dojeżdżające samochodami mają do dyspozycji bezpłatny, monitorowany parking z dużą liczbą miejsc postojowych. Warsaw Medical Center nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe na terenie parkingu.

Napisz do nas

Napisz do nas
Masz problem zdrowotny? Napisz, pomożemy także Tobie.
Podaj imię i nazwisko
Podaj poprawny e-mail
Podaj treść wiadomości
Newsletter
Bądź na bieżąco, wiedza jest sprawdzonym przyjacielem Twojego zdrowia.
Podaj poprawny e-mail
Proszę wyrazić zgodę
Proszę wyrazić zgodę