USG jamy brzusznej to nieinwazyjne badanie obrazowe, które pozwala ocenić stan narządów wewnętrznych, takich jak wątroba, drogi żółciowe, trzustka, nerki, śledziona czy pęcherz moczowy. Dzięki niemu można wykryć różne schorzenia, w tym złogi w układzie moczowym, stany zapalne otrzewnej, zmiany nowotworowe, torbiele, a także uszkodzenia pourazowe.
Przygotowanie do badania
Dzień przed badaniem nie jedz produktów powodujących wzdęcia, np. warzywa strączkowe (fasola, groch, soczewica). Nie jedz co najmniej 6 godzin przed badaniem. Można pić niewielkie ilości wody, ale unikaj napojów gazowanych, kawy, herbaty, alkoholu i soków. Nie pal i nie żuj gumy przed badaniem – powoduje to połykanie powietrza, co utrudnia ocenę narządów. Jeśli USG obejmuje pęcherz moczowy, należy wypić 1-2 szklanki wody na godzinę przed badaniem i nie oddawać moczu. Jeśli badanie dotyczy tylko górnej części jamy brzusznej, nie ma potrzeby specjalnego wypełniania pęcherza.